Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή και δηλώσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη για τις πρόσφατες επιλογές Δ/ντών Εκπαίδευσης

Ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, Βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης κατέθεσε σήμερα κοινή Ερώτηση στη Βουλή με την Τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ και Βουλευτή Α’ Αθηνών Ελίζα Βοζεμπεργκ, επ’ ευκαιρία των αναξιοκρατικών επιλογών των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο χώρος της Παιδείας θα έπρεπε στην εποχή μας να είναι χώρος συνάντησης, συνεννόησης και συνεργασίας για την αναγέννηση της εθνικής ελπίδας. Δυστυχώς όμως οι πρόσφατες αιφνιδιαστικές και αναξιοκρατικές κατά κανόνα επιλογές των Διευθυντών Εκπαίδευσης μας επιστρέφουν στην εποχή των μικροκομματικών λογικών.
Η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη συνέντευξη, που κάποτε κατέκρινε, όχι ως εργαλείο επιλογής της αξιοσύνης αλλά ως μέσο ανασύστασης του «κομματικού στρατού», κάνοντας πολλές φορές και από αυτόν τις χειρότερες επιλογές. Η εποχή των μεγάλων και ωραίων λόγων του ΠΑΣΟΚ για την εκπαίδευση έχει τελειώσει. Η επανεμφάνιση δυσλειτουργιών και προβλημάτων, που εμείς είχαμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την περίοδο 2008-2009, αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Δυστυχώς όμως και αυτή τη φορά το τίμημα το πληρώνουν τα παιδιά μας».





Αθήνα, 03 Σεπτεμπρίου 2010

Δήλωση του Προέδρου της ΟΛΜΕ για τις μετακινήσεις εκοπαιδευτικών

Με πρωτοφανή τρόπο και με τη διαδικασία του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» επιχειρείται στο νομό Αττικής η μετακίνηση εκατοντάδων καθηγητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο προερχόμενος από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης σπεύδει να καλύψει τις ανάγκες στα «ολοήμερα δημοτικά» σχολεία, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καλυφθεί τα λειτουργικά κενά σε γυμνάσια και λύκεια. Με αυταρχικό τρόπο «εντέλει» τα υπηρεσιακά συμβούλια στηριζόμενος στα επιλεγέντα και διορισθέντα από αυτόν μέλη. Απαξιώνει έτσι τόσο τη λειτουργία των ΠΥΣΔΕ όσο και τα αιρετά μέλη του κλάδου, η αντίδραση των οποίων σε αυτές τις μεθοδεύσεις υπήρξε καθολική. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι επιχειρείται εκφοβισμός και τρομοκράτηση των συναδέλφων μας προκείμενου να φανεί ότι ζητούν «οικειοθελώς» τη μετακίνησή τους
Καλώ τα μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων, αναλογιζόμενοι την ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους τους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ακυρώνοντας στην πράξη αυτές τις πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις και εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει. Καμία διάθεση καθηγητή σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται εφόσον δεν καλυφθούν πρώτα οι ανάγκες της Δευτεροβάθμιας. Καλώ επίσης την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επαναφέρει στη τάξη τον διορισμένο από αυτή περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης και σε διαφορετική περίπτωση να τον αποπέμψει.
Η τρομοκρατία και ο «τσαμπουκάς» δεν έχουν θέση στο δημοκρατικό εκπαιδευτικό μας σύστημα..

Πεππές Δημήτριος

ΕΠΙΛΟΓΗ Δ/ΝΤΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που ακολούθησαν προκειμένου να επιλεγούν οι κομματικοί αρεστοί στη Διοίκηση της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παραβίασε κάθε ηθικό φραγμό προκειμένου να «αποκαταστήσει» τα δικά της παιδιά.

Καταρχάς αυθαίρετα έληξε η θητεία των προηγούμενων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ως γνωστόν είχαν επιλεγεί ύστερα και από αδιάβλητοι διαγωνισμό τύπου ΑΣΕΠ.

Ακολούθως στη διαδικασία της συνέντευξης, με «χειρουργικές» επεμβάσεις, «εκτέλεσε» τους μη κομματικά ημέτερους υποψηφίους, που είχαν την αφέλεια να πιστέψουν τις εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας, για αξιοκρατία στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Προς τούτο αναφέρουμε και συγκεκριμένα παραδείγματα. Στα Χανιά προκειμένου ο 2ος σε αντικειμενικά μόρια (15,5) να ξεπεράσει τον 1ο (19,39) έλαβε Μ.Ο. στη συνέντευξη 14,71 με άριστα το 15 ενώ ο 1ος σε μετρήσιμα μόρια έλαβε μόλις 9,86! Τυχαία, ο 2ος σε μόρια ήταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ.

Στην Εύβοια, αντίστοιχα ο 4ος έγινε 1ος και πήρε τη θέση του Δ/ντη Εκπαίδευσης με Μ.Ο. συνέντευξης 13,16 ενώ ο 1ος πήρε μόλις 8,5! Τυχαία, και αυτός ήταν συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ. Στο Λεκανοπέδιο ο 1ος έγινε 10ος μετά τη συνέντευξη μη καταφέρνοντας να διεκδικήσει καμία από τις 7 προκηρυχθείσες θέσεις των Δ/νσεων της Αττικής. Τυχαία, και οι 7 Δ/ντές που επελέγησαν ήταν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Το ίδιο συνέβη και στη Μεσσηνία και στη Ζάκυνθο αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Έτσι, οι έσχατοι έγιναν πρώτοι. Οι κομματικά αρεστοί κατέλαβαν τη Διοίκηση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πολιτική ηγεσία απέκτησε τα εκτελεστικά όργανα που επιθυμούσε. Αυτοί θα υλοποιήσουν τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα επιχειρήσουν να συντρίψουν τη δικαιολογημένη αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου, που γιγαντώνεται, ενάντια στην κυβέρνηση που ξεπούλησε τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. και τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Όμως η Υπουργός Παιδείας ματαιοπονεί. Ο εκπαιδευτικός κόσμος θα αντιδράσει δυναμικά στις μεθοδεύσεις της.

Το κομματικό κράτος που οραματίζεται δε θα περάσει.