Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΜΕ

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΣ 10/3/2010

Συνάδελφοι της Γραμματείας Εκπαιδευτικών Ζακύνθου του ΠΑΜΕ,
Με την ανακοίνωσή σας της 10/3/2010 με καταγγέλλετε ως συκοφάντη.
Τα όσα έγραψα όμως περιγράφουν αυτά που και οι ίδιοι παραδέχεστε ότι συνέβησαν στις 5 Μαρτίου. Παραδέχεστε ότι με δική σας ευθύνη μεταφέρατε μαθητές στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ. Παραδέχεστε, έμμεσα έστω, ότι παραπλανήσατε το ΚΤΕΛ που «διέθεσε» δύο λεωφορεία για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Δεν αναφέρετε τίποτα βέβαια για το 3ο λεωφορείο, αυτό που ζητήθηκε από το ΚΤΕΛ την 4/3 για την 5/3 το πρωί. Ποιος ζήτησε αυτά τα λεωφορεία και για ποιά δρομολόγια; Ο διευθυντής του σχολείου; Ποιος ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών; Κάνατε σύλλογο μπροστά στο σχολείο, πάνω στη λεωφόρο, στην αυλή, κάπου αλλού; Πώς ενημερώθηκαν οι μαθητές; Τους ενημερώσατε έναν-έναν; Κάνατε, λέτε, δεκάλεπτη ενημέρωση μετά την οποία κάποιοι μαθητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν και κάποιοι όχι. Σας φαίνεται αξιόπιστη αυτή η διαδικασία; Μήπως είχατε προγραμματίσει από την προηγουμένη την μεταφορά των μαθητών;
Δεν έχω να διαψεύσω τίποτα από αυτά που γράφετε. Αν σας ενόχλησε η φράση «υποχρεωτική στρατολόγηση» τότε πρέπει να σας ενημερώσω πως όσα περιγράφετε αποτελούν διαδικασία στρατολόγησης. Όποιος μαζεύει μαθητές, τους επιβιβάζει σε λεωφορεία και τους μεταφέρει σε χώρους διαδήλωσης ή εκδήλωσης, συγκεκριμένης παράταξης, κάνει στρατολόγηση.
Άποψή μου είναι πως ρόλος του καθηγητή δεν είναι να προσηλυτίζει ούτε να χειραγωγεί μαθητές. Ρόλος του είναι να διδάσκει, μεταξύ άλλων, την δημοκρατία, τις αξίες της και τις διαδικασίες της. Δεν τους προτρέπει σε συλλαλητήρια, ούτε σε συγκεντρώσεις και πορείες με άγνωστη κατάληξη. Στον καθηγητή εμπιστεύονται οι γονείς τα παιδιά τους για να τα μορφώσει και όχι για να εντάξει σε κάποιο κίνημα. Παραβήκατε νόμους, αλλά αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι παραβήκατε κανόνες. Κανόνες συνδικαλιστικής αξιοπρέπειας. Εμπλέξατε μαθητές σε κομματικά παιχνίδια εντυπώσεων.
Κανείς δεν εμπόδισε τους μαθητές της Ζακύνθου να σκέφτονται, να μιλούν και να αγωνίζονται. Ας το κάνουν ελεύθερα χωρίς «οδηγητές» και πάτρωνες. Τι λέτε;
Για το γεγονός ότι δεν πρόσεξα τις 70(!) πόλεις της Ελλάδας με τους μαθητές, τα πανό και τα ταμπούρλα, τι να πω; Την επόμενη φορά θα είμαι πιο προσεκτικός.
Σε ότι αφορά στον χαρακτηρισμό μου ως αντιδραστικό, μήπως μπορείτε να μου διευκρινίσετε σε τι ακριβώς είμαι αντιδραστικός; Κρίνοντας και από το περιστατικό με την συνάδελφο που την «επέπληξε» ο μαθητής, αντιδραστικός είναι όποιος δεν συντάσσεται με το ΠΑΜΕ; Σας υπενθυμίζω πως με την ψήφο της «αντιδραστικής» ΔΑΚΕ κατέχει η παράταξή σας τη θέση του προέδρου στην ΕΛΜΕ φέτος. Το ίδιο και το 2007-08.
Σε ότι αφορά στην κατηγορία για «τρομοκράτηση» μαθητών σε διάφορα σχολεία, θα πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι.

ΥΓ
Για το εισαγωγικό κείμενο που επιλέξατε στην ανακοίνωση - καταγγελία:
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει.
Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.
Ν. Χικμέτ
θέλω να σημειώσω πως αυτή η εικόνα, που συγκινεί τον Ν. Χικμέτ και προφανώς αυτούς που επέλεξαν το κείμενο, εμένα προσωπικά με ανατριχιάζει.

10/3/2010
Θ. ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ
ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ALFAVITA:http://www.alfavita.gr/ank_b/ank10_3_10_01156.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου