Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΨΕΜΑΤΑ


Από τις «μισές» αλήθειες φτάσαμε και στα «ολόκληρα» ψέματα.
Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 7ης Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ που φέρει την υπογραφή επτά δημοσιογράφων. Θέμα και πάλι τα επιδόματα του δημοσίου. Στη στήλη με τα επιδόματα του υπουργείου Παιδείας διαβάζουμε ότι:
• Στο προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας χορηγείται από το 2009 ειδική πρόσθετη αμοιβή 105 € το μήνα. Επιπλέον παρέχεται έκτακτη αμοιβή 3.000 € το χρόνο, που καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
• Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 355 έως 821 € το μήνα.
Γνωρίζουμε όλοι πως το 2009 δεν πήραμε καμία αύξηση. Καμία έκτακτη αμοιβή δεν μας παρέχεται. Τα 3.000 € το χρόνο τα ακούμε για πρώτη φορά. Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (που το παίρνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί) είναι μονάχα 355,91 € και ό,τι άλλο γράφεται ή λέγεται είναι αναληθές.
Παρόμοια αναφορά εμφανίζεται και στο Έθνος της 4ης Φεβρουαρίου 2010.
Με σχετικό πίνακα «ενημερώνει» τους αναγνώστες του ότι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν 2.486 €:
Για να φθάσει στο νούμερο αυτό προβαίνει σε περίεργες αλχημείες όπως:
• Υπολογίζει το βασικό μισθό στα 1600 €, πράγμα που ισχύει μόνο για όσους έχουν περάσει τα 26 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς αυτό να διευκρινίζεται.
• Αυξάνει το σύνολο των επιδομάτων μας κατά 131 €, μετονομάζοντας κάποια από αυτά ή «φουσκώνοντας» κάποια άλλα.
• Προσθέτει αυθαίρετα 200 € από υπερωρίες, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών δεν κάνει ούτε μία ώρα υπερωρία.
• Αποκρύπτει το γεγονός ότι όλα αυτά τα νούμερα αφορούν μεικτές αποδοχές.
Όσον αφορά στα επιδόματα, οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί δε λαμβάνουν, όπως όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, Ειδικό Μηνιαίο Επίδομα 176 €, αλλά Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας ύψους 105 €. Μεγάλο μέρος του Κινήτρου Απόδοσης έχει ενσωματωθεί πλέον στο Βασικό Μισθό, με αποτέλεσμα το πραγματικό ποσό που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί να είναι 100 € έναντι των 160 € όπως αναφέρεται στον πίνακα. Το Επίδομα Εξωδιδακτικής Απασχόλησης είναι 355,91 και όχι 350 όπως αναγράφεται στον πίνακα.
Τα 1545,91 € μεικτά που λαμβάνει ο νεοδιόριστος εκπαιδευτικός λειτουργός, αντιστοιχούν περίπου, σε 1061,41 € καθαρά, μετά τις νόμιμες κρατήσεις και αποτελούν από τις χαμηλότερες - εάν όχι τις χαμηλότερες - αποδοχές του δημοσίου τομέα. Παράλληλα, οι ετήσιες αποδοχές του Έλληνα εκπαιδευτικού λειτουργού είναι οι χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με την Πορτογαλία) και ανέρχονται στο 54% του μέσου όρου αποδοχών των εκπαιδευτικών λειτουργών της.
Ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν σχετικά με τους συντάκτες των κειμένων στα ως άνω δημοσιεύματα. Είτε συνέταξαν τις αναφορές "στο πόδι", δίχως να ερευνήσουν και να ενημερωθούν στοιχειωδώς για τις αντίστοιχες οικονομικές παραμέτρους, είτε έπραξαν τα "λάθη" τους εσκεμμένα, άρα εκ του πονηρού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνέβη το πρώτο, πρόκειται δηλαδή περί δημοσιογραφικού λάθους. Δυστυχώς όμως, στην περίπτωση αυτή, το αναγνωστικό κοινό, αλλά και η κοινή γνώμη παραπληροφορείται, διαμορφώνοντας λανθασμένη εντύπωση για μία ευαίσθητη κοινωνική τάξη, όπως αυτή των εκπαιδευτικών λειτουργών, που αυτή τη στιγμή επωμίζεται το βάρος της κακής, χωρίς όραμα και αναξιοκρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων ηγεσιών, δέχεται πιέσεις από γονείς, παιδιά και την κοινωνία, ενώ παράλληλα αγωνίζεται χωρίς στηρίγματα να λειτουργήσει στο σημαντικότερο τομέα κάθε προοδευτικού κράτους, αυτόν της παιδείας.
Ζάκυνθος 15/2/2010
Θ. Ανδρίτσος
Μέλος Δ.Σ ΕΛΜΕ Ζακύνθου
ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου
email: aandrit@sch.gr
τηλ. 6944783661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου