Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ 10/3/2015




  • ΟΛΜΕ:  Η  Η/ Δ  της  αυριανής  συνεδρίασης
αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:

1.   Οικονομικά
2.   Συνέχιση συζήτησης για την εκτίμηση από τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας
3.   Εισήγηση προς τις ΓΣ
4.   Ενημέρωση από τη συνάντηση των εκπαιδευτικών συνδικάτων του Ευρωπ. Νότου για την προετοιμασία του Παγκ. Συνεδρίου της ΕΙ
5.   17ο Συνέδριο ΟΛΜΕ (εγκύκλιος-προγραμματισμός-πρόσκληση συνεδρίου και θέματα – προσκλήσεις ξένων αντιπροσωπειών)
6.   Επιτροπή για τις μετατάξεις
7.   Εξελίξεις γύρω από τα Πρότυπα Πειραματικά
8.   Διαγωνισμός PISA
9.   Ψηφίσματα
10. Τρέχοντα
11. Προσκλήσεις


1.     Πέντε μήνες απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ !

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά πέντε ολόκληρους μήνες έχουν να δουν ευρώ από τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα δημόσια ΙΕΚ.
Ανώτατο στέλεχος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υπεύθυνου οργανισμού για την πληρωμή των εκπαιδευτικών, διαβεβαίωσε πως σύντομα θα καταβληθούν οι αμοιβές.
Η μη πληρωμή, οφείλετε στην καθυστέρηση χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας στον οργανισμό μας.
Επίσης παρότι ο ΕΟΠΠΕΠ εισέπραξε εξέταστρα (100 ευρώ από τον καθένα) από τους 16.500 πτυχιούχους των ΙΕΚ για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης, δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι αποζημιώσεις σε Επιτηρητές-Εξεταστές Πρακτικού Μέρους και Βαθμολογητές, από τη στιγμή που οι εξετάσεις Πιστοποίησης έχουν ολοκληρωθεί από τις 15 Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή εδώ και 3 μήνες περίπου και εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες απόφοιτοι των ΙΕΚ, έχουν εδώ και αρκετό καιρό καταβάλλει στον ΕΟΠΠΕΠ, τα σχετικά παράβολα των εξέταστρων τόσο για το θεωρητικό, όσο και για το πρακτικό μέρος των εξετάσεων Πιστοποίησης ανά ειδικότητα.

2.     ΟΛΜΕ: Σχετικά με οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα  πoυ  δεν  μισθοδοτούνται  από  22/3/14

Αγαπητοί συνάδελφοι/σες

Σας είναι ήδη γνωστό, ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ 12-5-2014 πήρε πρωτοβουλία να απευθυνθεί στον κλάδο, ώστε με την ελάχιστη οικονομική του συμβολή να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο οικονομικής στήριξης των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, που θα αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Αυτό έγινε και είχε μέχρι τώρα μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πήρε απόφαση (στις 03/03/2015) να στηρίξει οικονομικά από αυτό το ταμείο τους συναδέλφους, που με τη λήξη της οχτάμηνης  διαθεσιμότητας 22/03/ 2014 έπαψαν να μισθοδοτούνται.
Όσοι  συνάδελφοι, βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσκολία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική στήριξη τους μέσω της ΕΛΜΕ στην οποία ανήκουν, αναγράφοντας τα πλήρη στοιχεία τους  (αριθμό τηλεφώνου-email-IBAN Λογαριασμού) και να αποσταλεί στο e-mailτου λογιστηρίου της ΟΛΜΕ (olme.logistirio@gmail.com) μέχρι 20/03/2015.

3.     ΙΕΠ: Τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι προτείνονται για τη θέση προέδρου

Τα ονόματα τριών πανεπιστημιακών δασκάλων του ΕΚΠΑ «έπεσαν» στο τραπέζι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την οποία σήμερα κατέχει ο Σωτήρης Γκλαβάς.

Ειδικότερα , σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για:
-Την καθηγήτρια στο ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ Γεωργία Πολυδωρίδου,
- Τον Καθηγητή της Νομικής του ΕΚΠΑ Γ, Σωτηρόπουλο, και,
-Τον καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γ. Παπακωνσταντίνου.
Για την Αντιπροεδρία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται το όνομα του
Προέδρου του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ Παύλου Χαραμή.

4.     Υπ . Παιδείας :  Προτάσεις για ορισμό εισηγητών  – μελών Κεντρικής Επιτροπής  Πανελλαδικών  Εξετάσεων  υποψηφίων  ΓΕΛ  και  ΕΠΑΛ

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προτείνουν εγγράφως μέσω των Διευθύνσεων, χωριστά για καθένα από τα αντίστοιχα εξεταζόμενα μαθήματα εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων:
ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ09, ΠΕ12, ΠΕ17, ΠΕ19, ΠΕ20, προκειμένου να συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε) για τις Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ΄ τάξης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων, τις πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄), για τις Απολυτήριες Εξετάσεις της Δ΄ τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και τις πανελλαδικές εξετάσεις των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Β΄).
Κατά την επιλογή πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
α) Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μετέχουν στην Κ.Ε.Ε. ως μέλη, να έχουν βαθμό τουλάχιστον Δ΄ και να διδάσκουν το μάθημα της ειδικότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-15.
β) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην Κ.Ε.Ε σύζυγος μαθητή και γενικά όποιος έχει συγγένεια “ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ” ή “ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ” μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο μαθητή.
γ) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην επιτροπή όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιμάζονται υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος, το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης πρέπει να συμπληρώσουν τους συνημμένους πίνακες, αναγράφοντας υποχρεωτικά το μάθημα που διδάσκουν οι προτεινόμενοι εκπαιδευτικοί κατά το τρέχον σχολικό έτος, τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους (τηλ. Λυκείου, οικίας, κινητό) και τον βαθμό τους, και να τους αποστείλουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση sde_tmd@minedu.gov.gr το αργότερο μέχρι 16-03-2015.
Οι συνημμένοι πίνακες και οι πρωτότυπες υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικά στη Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δ.Ε., Τμήμα Α΄ (Ανδρέα Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι) εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πρέπει να έχουν βαθμό τουλάχιστον Δ΄, συμπληρώνουν και υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις .

5.     Προτάσεις για ορισμό εισηγητών  - μελών Κεντρικής Επιτροπής Πανελλαδικών  Εξετάσεων  ΕΠΑΛ  (Α)

Εφόσον δεν υπάρχουν μόνιμοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Δ.Ε. για κάποιο μάθημα μπορεί να ορίζονται και ωρομίσθιοι που έχουν διδάξει το εν λόγω μάθημα.
Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους Προϊσταμένους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να προτείνουν εγγράφως μέσω των Διευθύνσεων, εκπαιδευτικούς για τα παρακάτω Μαθήματα Ειδικοτήτων, προκειμένου να συγκροτηθεί η Κεντρική Επιτροπή πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2015, των υποψηφίων Επαγγελματικών Λυκείων (Ομάδα Α΄) που επιθυμούν να εισαχθούν στα Τ.Ε.Ι. και τις λοιπές σχολές:
Κατά τη διατύπωση των προτάσεων το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
1) Οι προτεινόμενοι εκπαιδευτικοί για μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να έχουν τουλάχιστον βαθμό Δ΄ και να έχουν διδάξει τουλάχιστον ένα (1) από τα εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ΕΠΑ.Λ. τουλάχιστον για ένα (1) σχολικό έτος κατά την τελευταία τριετία.
2) Οι προτεινόμενοι εκπαιδευτικοί για εισηγητές της Κεντρικής Επιτροπής να είναι μόνιμοι ή ελλείψει μονίμων αναπληρωτές ΔΕ των ανωτέρω κλάδων και να έχουν διδάξει το εξεταζόμενο μάθημα τουλάχιστον για ένα σχολικό έτος κατά την τελευταία διετία. Εφόσον δεν υπάρχουν μόνιμοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Δ.Ε. για κάποιο μάθημα μπορεί να ορίζονται και ωρομίσθιοι που έχουν διδάξει το εν λόγω μάθημα.
3) Δεν μπορεί να μετέχει στην Κεντρική Επιτροπή σύζυγος υποψηφίου και γενικά όποιος έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο υποψήφιο.
4) Δεν μπορεί να συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψήφιους για τις πανελλαδικές εξετάσεις ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιμάζονται υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα.
Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, όσοι εκπαιδευτικοί προταθούν πρέπει να συμπληρώσουν και να υπογράψουν   υπ εύθυν η δ ήλωση,  ότι:
Στις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α και Β) του τρέχοντος έτους.

α) δεν εξετάζεται ο/η σύζυγός μου ή άλλο πρόσωπο που συνδέεται μαζί μου με σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι τρίτου βαθμού.
β) δεν προετοιμάζω υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις ούτε συνδέομαι με οποιαδήποτε σχέση με ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιμάζονται υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.
γ) δεν είμαι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος το οποίο είναι συναφές με εξεταζόμενο μάθημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Οι Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις συμπληρώνοντας τους συνημμένους πίνακες και να τις αποστείλουν στη Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης, Τμήμα Α΄, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι, ταχυδρομικώς και με e-mail (e-mail: t09tee07@minedu.gov.gr) το αργότερο μέχρι 27
Μαρτίου 2015 αναφέροντας για τους προτεινόμενους εκπαιδευτικούς την τάξη, το μάθημα, τον κλάδο και την ειδικότητά τους (λεκτικό και κωδικός), τον βαθμό τους καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί τους (τηλέφωνο Λυκείου, οικίας και κινητό). Οι πίνακες θα πρέπει να συνοδεύονται από τις υπογεγραμμένες (πρωτότυπες) υπεύθυνες δηλώσεις.
Σε περίπτωση που οι υπεύθυνες δηλώσεις δεν είναι πρωτότυπες, δεν θα γίνονται δεκτές.


***6.     Υπ .  Παιδείας :  Η  ΚEΕ  δε  δίνει  ενδεικτικές  απαντήσεις  στις  Πανελλαδικές !!!!

Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν δημοσιεύει ενδεικτικές απαντήσεις ή άλλες οδηγίες βαθμολόγησης ακολουθώντας την πάγια αρχή της βαθμολόγησης ότι κάθε τεκμηριωμένη απάντηση είναι αποδεκτή.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο σημειώνονται και τα εξής:
Α. Η λειτουργία και το έργο της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων προβλέπεται στις διατάξεις του ΠΔ 60/2006, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι οποίες και τηρούνται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο.
Β. Η ΚΕΕ προχωρά στην αποστολή διευκρινίσεων και οδηγιών προς τα Βαθμολογικά Κέντρα για να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλα τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και με τα Βαθμολογικά Κέντρα κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης, ώστε να επιλύονται άμεσα όλα τα τυχόν προβλήματα ή τυχόν ερωτήματα κατά τη βαθμολόγηση.

7.     ΥΠ.  ΥΓΕΙΑΣ :  Ένα  χρόνο  ακόμη  σπουδών  (για  ειδικότητα)  στα  τμήματα  Νοσηλευτικής

Ένα επιπλέον χρόνο σπουδών για ειδικότητα θα κάνουν οι φοιτητές των Νοσηλευτικών τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής.
Ο υπουργός Υγείας, διευκρίνισε ότι το επιπλέον έτος σπουδών θα γίνεται στα νοσοκομεία, όπου για τους φοιτητές θα καθοριστεί και σχετική αμοιβή.
Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα δοθεί η δυνατότητα σε 3.000 περίπου φοιτητές να κάνουν την εξειδίκευση.

8.     Τ α τελευταία Νέα  από το υπ. παιδείας


  • Συνάντηση Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβούλιου.
  • Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου για Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία…
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την κάλυψη των εξωτερικών τοίχων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από αγνώστους με γκράφιτι, σημειώνει σημειώνει ότι οι εκφράσεις αυθόρμητης τέχνης της νέας γενιάς -όσο σεβαστές και αν είναι- απαιτούν όρια και μέτρο. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, ενός ιστορικού κτηρίου της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό και μάλιστα συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία και τους αγώνες της νέας γενιάς, αλλά και με αισθητική αξία, το Υπουργείο θεωρεί ότι η παραπάνω πράξη υπερέβη τα όρια. Ως προς το σοβαρό ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ αυτό αποτελεί αντικείμενο διαλόγου του Υπουργείου με την Πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου