Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ 7/3/2015

1.- Ο Αν. Υπ. Παιδείας για το πολυνομοσχέδιο, το νέο λύκειο, τους διορισμούς,…
Τη διαβεβαίωση πως το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή, έδωσε, μιλώντας στο Κόκκινο, ο Αναπληρωτής υπουργός παιδείας Τάσος Κουράκης. Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήματα ακροατών, είπε:
·         Εντός του μήνα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που περιλαμβάνει κι όλα τα επείγοντα ζητήματα
·         Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η οποία μπορεί να παραμείνει συμβουλευτικά
·         Δεν θα συνυπολογίζεται ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α' και Β' Λυκείου, στον βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
·         Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5
·         Θα ελαφρώσει η ύλη της Β και Γ Λυκείου, ενώ θα υπάρχει και μικρή αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα
·         Για τους αναπληρωτές: θα εξαντλήσουμε τον κατάλογο των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το 2008, όπως κι εκείνους που έχουν γυρίσει τα τελευταία χρόνια όλη την Ελλάδα. Από κει και πέρα, μετά από διαβούλευση, θα γίνουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια
·         Για τα ιδιωτικά σχολεία: θα ξαναγυρίσουν στο υπουργείο Παιδείας στο ειδικό τμήμα που θα γίνει στο υπουργείο, και θα αποκατασταθεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτό προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και μπορεί να κατατεθεί και πριν το πολυνομοσχέδιο.
·         Για τα Πειραματικά και πρότυπα: Αλλάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στα Πειραματικά, εκεί όπου δοκιμάζονται εκπαιδευτικές μέθοδοι, ώστε να μπορούν μετά να διαχυθούν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, κι εκπαιδεύονται οι νέοι σπουδαστές και φοιτητές. Δεν καταργούνται τα Πειραματικά, διαχωρίζονται από τα Πρότυπα. Ο τρόπος εισαγωγής θα γίνεται με κλήρωση τον Μάιο - Ιούνιο. Στα 5 ιστορικά πρότυπα ο τρόπος εισαγωγής για φέτος να γίνει με διαδικασία που το λόγο θα έχει το σχολικό συμβούλιο, οι απόφοιτοι, ο σύλλογος διδασκόντων που θα γνωμοδοτούν στην επιστημονική επιτροπή.
·         Για την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης και τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς: επανασύσταση όλων των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν προβλέπεται το Σεπτέμβριο στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και επαναφορά όλων των διαθεσίμων εκπαιδευτικών, εφόσον το θέλουν, στα σχολεία. Συν 80 εκπαιδευτικοί που είχαν απολυθεί. Περιλαμβάνονται και οι σχολικοί φύλακες. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνει ταχύτατα η διαδικασία.
·         Για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών: αυτή είναι η στόχευση, οι αναπληρωτές θα χρησιμοποιούνται όλη τη χρονιά με πλήρες ωράριο μόνο όταν υπάρχουν διαδικασίες αναπλήρωσης. Ήδη έχουμε προσλάβει 486 αναπληρωτές και προχωρούμε σε μια ΚΥΑ για την πρόσληψη 500 για την πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία και προσπαθούμε να δούμε από τους 15.000 που είναι στη δικαιοδοσία του κ. Κατρούγκαλου, πόσοι αναλογούν στο υπουργείο Παιδείας.
·         Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή υγείας είναι βασικά στοιχεία γενικής παιδείας και θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο σε κάποια.
·         21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, ετοιμάζουμε εγκύκλιο προς τα σχολεία, να γίνει μία συζήτηση ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη, να μπορέσουν τα παιδιά να εξοπλιστούν ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα.
·         Σήμερα άρχισε η διαδικασία πληρωμής των 3/4 των οφειλόμενων στους 14000 αναπληρωτές και τα υπόλοιπα την Δευτέρα.

2.- Επιστολή στα 5 Πρότυπα Σχολεία για την διεξαγωγή των εξετάσεων.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, με επιστολή προς τα πέντε ιστορικά Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία αναφέρει ότι:
·         Προωθείται νομοθετική ρύθμιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία θα χαρακτηρισθούν ως «Πρότυπα» τα εξής γυμνάσια: Π.Π.Γ. Ιωνιδείου Σχολής, Βαρβάκειο Π.Π.Γ., Π.Π.Γ. Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Π.Π.Γ. Αναβρύτων, Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.
·         Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου.
·         Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έχει εξασφαλισθεί από την παραιτηθείσα Δ.Ε.Π.Π.Σ. κάποιο κονδύλι για τη διενέργεια εισαγωγικών εξετάσεων με τον τρόπο που έχει συμβεί τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη.
·         Έτσι, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κεντρικό βαθμολογικό κέντρο και να διορθωθούν τα γραπτά με τη συνδρομή εκπαιδευτικών από άλλες σχολικές μονάδες ούτε και να υπάρξει κεντρική επιτροπή θεμάτων.
·         Στη γνωμοδότησή τους οι προαναφερθείσες πέντε σχολικές μονάδες θα καταλήξουν με μια διαδικασία τριών φάσεων.

3.- Ο Χρ. Πιλάλης αναλαμβάνει Αν. Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας.
Ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που σήμερα εκτελεί χρέη Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπό σύσταση θέση Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για θέση που θεσμοθετείται για πρώτη φορά στο υπουργείο Παιδείας.

4.- ΔΟΕ: Γνωμοδότηση για την εκτός ωραρίου επιμόρφωση εκπαιδευτικών.
Διευκρινήσεις σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών Γνωμοδότηση για την εκτός ωραρίου επιμόρφωση εκπαιδευτικών εξέδωσε η Νομική Σύμβουλος της ΔΟΕ Μ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία θεωρείται αυτονόητο, ότι η συμμετοχή σε οποιαδήποτε δράση, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε ημέρες, που δεν θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες, δεν εντάσσεται εντός των υπηρεσιακών καθηκόντων των εκπαιδευτικών και δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική γι’ αυτούς.

5. Σχετικά με τη συνάντηση των Σχολικών Συμβούλων με τον αν. υπ. Παιδείας.
Η ΠΕΣΣ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Σήμερα, 6 Μαρτίου 2015, το Δ.Σ. της ΠΕΣΣ συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, κ. Κουράκη. Στη συνάντηση παρευρίσκετο ο Διευθυντής του Γραφείου του, κ. Χρήστος Πιλάλης. Η συζήτηση, που διήρκησε μιάμιση ώρα, διεξήχθη σε κλίμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας και ο Υπουργός έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για το έργο των Σχολικών Συμβούλων και ιδιαίτερη ευαισθησία για την επίλυση προβλημάτων και ζητημάτων που απασχολούν το Σώμα των Σχολικών Συμβούλων και γενικότερα την εκπαίδευση. Συμφωνήθηκε, από κοινού, η συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση. Για τις επόμενες κρίσεις των Σχολικών Συμβούλων είπε πως θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης. Την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντησης του ΔΣ της ΠΕΣΣ με τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

6. Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού το υπουργείο κατανοεί και μελετά το φαινόμενο που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις και στη χώρα μας και θεωρεί πως η αντιμετώπισή του πρέπει να κινηθεί τόσο προς το πλευρό των θυμάτων και την στήριξή τους, όσο και μακριά από τις εύκολες και ανέξοδες ενοχοποιήσεις των θυτών, που και αυτοί θύματα είναι, από πολλές απόψεις. Μόνο με ενεργοποίηση της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της πολιτείας και της οικογένειας μπορεί να καταπολεμηθεί , να εξηγηθεί και κυρίως να προληφθεί η ενδοσχολική βία. Στο πνεύμα αυτό ήταν σημαντική η σημερινή συνάντηση του υπουργού με 250 μαθητές και 150 εκπαιδευτικούς για το επίμαχο θέμα, η καταπολέμηση του οποίου εκτός των άλλων αποτελεί και δείγμα πολιτισμού. Το φαινόμενο θα πρέπει πρώτα να αναγνωρισθεί χωρίς συστολές και ενδοιασμούς από τους ίδιους τους σχολικούς παράγοντες και κατόπιν να αντιμετωπισθεί, κυρίως στην τάξη, από θύματα που θα μιλάνε άφοβα, καθηγητές με επιμόρφωση και πάνω απ’ όλα από τους ίδιους τους μαθητές, που από παθητικοί παρατηρητές θα πρέπει, υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών, να αναδειχθούν σε ενεργούς και συνειδητοποιημένους φίλους και συμπαραστάτες όλων των συμμαθητών τους.

7.- Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών.
Σας γνωστοποιούμε ότι το British Council με την υποστήριξη της Microsoft Hellas διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών με σκοπό την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση για δεξιότητες ζωής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι η 10η Μαρτίου 2015.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, τους όρους και τις δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/life-skills/get-involved/competition.

8.- Τα τελευταία Νέα από το υπ. Παιδείας.
·         Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στη δεύτερη συνάντηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, με τίτλο «Εκφοβισμός των Εφήβων: Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης».
·         Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ08- Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής, ΠΕ19&20- Πληροφορικής και ΠΕ32-Θεατρικής Αγωγής στα Δημοτικά Σχολεία.
·         Κύρωση τελικών πινάκων επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες των περιοχών Λονδίνου, Καϊρου, Τιράνων, Βερολίνου-Στουτγάρδης, Μονάχου, Ντύσσελντορφ, Γιοχάνεσμπουργκ και Μαριούπολης.
·         Ανάκληση απόσπασης εκπαιδευτικού Β/θμιας εκπαίδευσης στα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Καρδίτσας για το σχολικό έτος 2014-2015.
·         Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή προσφοράς για την προμήθεια Αθλητικών Εμφανίσεων των ελληνικών αποστολών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου και Καλαθοσφαίρισης.

9.- Σε θέση ειδικής συμβούλου στο Γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, αποσπάται η Βασιλική Μυλωνάκη.

·         Πρόκειται για εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ 07 (Γερμανικής Φιλολογίας) της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. Η κ. Μυλωνάκη διορίστηκε στη Ζάκυνθο το 2008 και υπηρέτησε στο 1ο Λύκειο Ζακύνθου για μια σχολική χρονιά.

·         Οι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ07 του νομού Ζακύνθου, εκφράζουν τη δυσφορία τους για την επί σειρά ετών ευνοϊκή μεταχείριση της συναδέλφου, αφού εξασφάλιζε συστηματικά αποσπάσεις εκτός νομού ενώ όπως υποστηρίζουν το 2014 πήρε υποχρεωτική μετάταξη στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση εις βάρος άλλων συναδέλφων του κλάδου με περισσότερα μόρια. 


·         Οι μηνιαίες αποδοχές της ορίζονται σε ποσοστό 95% του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχούν κάθε φορά στον α΄ βαθμό της κατηγορίας ειδικών θέσεων, με τα κάθε είδους επιδόματα και προσαυξήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου