Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ 5/3/2015

1. Δεν θα γίνει παράταση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων Στις προθέσεις μας δεν είναι να δοθεί παράταση στη θητεία των Σχολικών Συμβούλων. Εάν όμως δεν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις όλες διαδικασίες, δεδομένου ότι «τρέχει» η επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών και αμέσως ξεκινά η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών εκπαίδευσης, τότε μόνο μπορεί να δοθεί μικρή παράταση. Αυτά είπε στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή διάφορες φήμες που κυκλοφορούν, ότι θα δοθεί παράταση στη θητεία των Σχολικών Συμβούλων μέχρι το Δεκέμβριο. Στην ερώτησή: πώς λοιπόν λένε κάτι τέτοιο συνδικαλιστές και μάλιστα επώνυμα; Το στέλεχος του υπουργείου Παιδείας είπε ότι ίσως οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν προλαβαίνουμε και κάνουν ερμηνείες. Πάντως το στέλεχος του υπουργείο Παιδείας μας δήλωσε κατηγορηματικά πως μόνο εάν υπάρχει στενότητα χρόνου θα δοθεί παράταση, κάτι που δεν είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

2.- 2.200 τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - 235 οι διαθέσιμες πιστώσεις Θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών σε συγκεκριμένες περιοχές που προς το παρόν δεν παρουσιάζουν κενά! - Με βάση τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, το σύνολο των κενών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση υπολογίζονται περίπου σε 2.200. - Οι διαθέσιμες πιστώσεις για την κάλυψη των παραπάνω κενών αλλά και των κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 45 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 190 από το ΕΣΠΑ. Οι 190 πιστώσεις ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν για προσλήψεις αναπληρωτών σε συγκεκριμένες περιοχές που προς το παρόν δεν παρουσιάζουν κενά. - Έχοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, είναι εύλογο πως το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου που εκδόθηκε στις 2/3/2015 σχετικά με προσλήψεις αναπληρωτών, μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. - Σημασία έχει πως βρισκόμαστε στις αρχές Μαρτίου και πολλά σχολεία δεν διαθέτουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Υπάρχουν τάξεις χωρίς δασκάλους!- Εκτός κι αν και η σημερινή πολιτική ηγεσία πιστεύει πως σχολεία και θεσμοί μπορούν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς. - Επειδή το πρόβλημα των κενών δεν επιλύεται με «λόγια κι ευχολόγια», η πολιτική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη όλων των κενών και να ξεκαθαρίσει το θέμα της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών, γιατί οι δηλώσεις της έχουν δημιουργήσει σύγχυση και προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.

3. Η εγκύκλιος για την Σχολική Ημέρα κατά της Βίας Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης και τους Προϊσταμένους Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε. να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων όλης της χώρας, ώστε να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δράσεων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού. Ειδικότερα, καλούνται όλες οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις (π.χ. βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κ.ά.) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

4. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το πρώτο ελληνικό δημόσιο αγγλόφωνο πανεπιστήμιο της χώρας, διοργανώνει ενημερωτικές παρουσιάσεις για τα υφιστάμενα και τα ΝΕΑ μεταπτυχιακά του προγράμματα, στις εγκαταστάσεις του, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η επόμενη ενημερωτική παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, στις 17:00.Η ενημέρωση θα καλύψει διεξοδικά τα υφιστάμενα και τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα, τις επαγγελματικές προοπτικές που αυτά παρέχουν στους αποφοίτους τους και το πρόγραμμα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα προσωπικής ενημέρωσης από το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος, ώστε να λάβουν απαντήσεις σε όλα τους τα ερωτήματα σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και το πρόγραμμα υποτροφιών του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015, μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους από τώρα. Δηλώστε online συμμετοχή για την ενημερωτική παρουσίαση στο
ή στο τηλέφωνο 2310807520
ή με email στο admissions@ihu.edu.gr.
Η πρόσβαση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι εφικτή και με λεωφορείο του ΟΑΣΘ, γραμμή 67, που ξεκινάει από τον Α.Σ. ΙΚΕΑ στις 16.50. Οι επόμενες ενημερωτικές παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν:
Τετάρτη18 Μαρτίου 2015
Τετάρτη1 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου