Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 4/3/2015



1.- Παραιτήθηκε από την προεδρία στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Ο Θ. Κοτσιφάκης. Ωστόσο η παραίτηση θεωρείται προσωρινή αφού σήμερα (5/3/2015) θα πραγματοποιηθεί νέο Δ.Σ όπου αναμένεται να ανακληθεί η παραίτηση…

2.- Ένα έτος παράταση στη θητεία των Διευθυντών Σχολείων Την παράταση για ένα έτος στη θητεία των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, ανακοίνωσε ο Αν. υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ, καθώς όπως είπε μάλλον είναι αδύνατο το υπουργείο Παιδείας να προλάβει χρονικά να κάνει τις σχετικές κρίσεις. Όπως είπε θα προχωρήσει άμεσα στην επιλογή των Διευθυντών εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει η επιλογή των Σχολικών Συμβούλων. Σημειώνεται ότι για την διαδικασία της επιλογής Διευθυντών των σχολείων θα πρέπει να προηγηθεί η επιλογή των Διευθυντών ΠΕ και ΔΕ οι είναι πρόεδροι των Συμβουλίων επιλογής των Διευθυντών των σχολείων .

3.- Μέσα στο Μάρτιο η αντικατάσταση των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης Μέσα στο Μάρτιο θα αντικατασταθούν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, είπε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στη σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ και θα επιλεγούν οι νέοι μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από τη σχετική πρόσκληση. 3. Σχετικά με την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών Πέραν της προσμέτρησης για την κατάταξη στους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού που προσφέρθηκε από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής (όπως και αυτή προφέρθηκε μέχρι και το σχολικό έτος 2009-10), θα προσμετράται για ένταξη και κατάταξη στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών, από το επόμενο σχολικό έτος 2015-16. Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, σε γραπτή απάντηση , η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή.

4. ΔΟΕ: Σχετικά με τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Yπ. Παιδείας η έκφραση καλών προθέσεων δεν έφερε τις πολυαναμενόμενες απαντήσεις.
Πλήρης εκφράσεων καλής θέλησης και διαπιστώσεων για συμφωνία απόψεων, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., υπήρξε η σημερινή συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.. Καλές προθέσεις οι οποίες δεν οδήγησαν στις πολυαναμενόμενες απαντήσεις που θα έδιναν βαθιές ανάσες σε έναν Κλάδο που έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τόσο από τις μνημονιακές πολιτικές όσο και από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στην αρχή της συνάντησης ο κ. Υπουργός Παιδείας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι στις δηλώσεις του περί ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δεν υπήρχε διάσταση υποβάθμισης του έργου των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης και εξήρε το έργο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Αναφέρθηκε στους αρχικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η πολιτική ηγεσία στην άσκηση του έργου της (Πόροι, θέσεις και καθεστώς απασχόλησης) καθώς και στη σκληρή οικονομική συγκυρία του τετραμήνου που διανύουμε αλλά και στην πρόθεσή της να επιλύσει τα προβλήματα της Παιδείας….

5. Υπ. Παιδείας: σχετικά με τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αν. Κουράκης συναντήθηκαν σήμερα, Τρίτη 3/3, με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και συζήτησαν επί σχεδόν 3ώρες για τα θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τους εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επανέλαβε πως για την κυβέρνηση η παιδεία και η υγεία αποτελούν προτεραιότητες και πως η στήριξη του Δημόσιου Σχολείου και των εκπαιδευτικών του αποτελούν πρωταρχικούς στόχους της.
  • Προσλήψεις: Αναφερόμενος στη συνέχεια σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προσλήψεων εκπαιδευτικών, καθώς οι ανάγκες των σχολείων είναι πολύ μεγάλες, με πρώτη προτεραιότητα τους απολυμένους και τους ευρισκόμενους σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικούς.
  • Μετατάξεις: Ως προς το ζήτημα των μετατάξεων των προηγούμενων χρόνων, υπήρξε δέσμευση πως το θέμα θα διερευνηθεί, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες, καθώς, φαίνεται ότι παραβιάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις οι κανόνες του δικαίου. Γι’ αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών που με χρονικό ορίζοντα δυο εβδομάδων θα διατυπώσει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Αξιολόγηση: Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε πως το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως είχε δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ θα καταργηθεί με πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου που θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Τυχόν σχετικές εγκύκλιοι που απαιτούνται νωρίτερα θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες στα σχολεία. Κάθε είδους αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με διάφορα κριτήρια δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αντίθετα η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει αντικείμενου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και θα αποβλέπει αποκλειστικά στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση αδυναμιών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της λειτουργίας των σχολείων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός πληροφόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ ότι το θέμα της αποδέσμευσης της μέχρι σήμερα αξιολόγησης, από την μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη θα ρυθμιστεί συνολικά στο χώρο του δημοσίου με τις αναγκαίες ρυθμίσεις από τα αρμόδια Υπουργεία.
  • Αναπληρωτές: Ως προς το ζήτημα της καθυστέρησης της πληρωμής των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, διευκρινίστηκε ότι οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγους και ότι θα επιλυθεί άμεσα.
  • Συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων: Ο αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε πως αναστέλλονται οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολικών μονάδων και θα επανεξεταστούν όποιες συγχωνεύσεις και καταργήσεις έγιναν με μοναδικό κριτήριο τον περιορισμό των δαπανών, χωρίς παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
  • Πειθαρχικό: Παράλληλα , προωθείται νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και μέχρι τότε θα παγώσουν οι πειθαρχικές διώξεις. Η συνάντηση έληξε με τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού πως θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα συναντήσεις, καθώς τα ζητήματα είναι πολλά και τα περισσότερα θίχθηκαν στη συνάντηση αυτή ακροθιγώς, όπως για παράδειγμα η προσχολική εκπαίδευση, η ειδική αγωγή ή οι αρμοδιότητες των στελεχών και των οργάνων διοίκησης της εκπαίδευσης.
Επί αυτών και επί όλων των άλλων θα υπάρξουν πολύ σύντομα θέσεις του Υπουργείου και διαβούλευση με τις Ομοσπονδίες, τους εκπαιδευτικούς αλλά και με την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου