Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20/3/2015

Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο για τους αναπληρωτές.
Αλλαγές προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τους αναπληρωτές. Ανάμεσα στις διορθώσεις που εξετάζονται, είναι: - Το άνοιγμα των πινάκων και η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αναπληρωτών από το 2010 και μετά. Δηλαδή, επέκταση της διετίας 2010-2012 που δόθηκε από την προηγούμενη ηγεσία με την προσθήκη προϋπηρεσίας και για τα έτη 2012-2014. - Ελαστικοποίηση πειθαρχικών μέτρων, όπως η μείωση της διετούς ποινής στη περίπτωση άρνησης αναπλήρωση και συγκεκριμένα ο περιορισμός της στην τρέχουσα μόνο χρονιά. - Εξίσωση όρων θητεία με του μόνιμους, όπως ο χρόνος άδειας κ.α.

2. Τα κενά των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας στην Αττική
Τα κενά που επισήμως καταγράφονται στην Αττική, για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι 35 στη Γενική και 66 στην Ειδική Εκπαίδευση. Για τα κενά αυτά έχει ενημερωθεί επίσημα η νέα ηγεσία του Υπ. Παιδείας και το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί την άμεση κάλυψή τους με προσλήψεις αναπληρωτών. 13/5 τελειώνουν τα μαθήματα και 18/5 ξεκινούν οι πανελλαδικές και οι ενδοσχολικές εξετάσεις, πράγμα που δημιουργεί ακόμα πιο επείγουσες ανάγκες, ειδικά για τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

3. Σχετικά με την άδεια εισόδου εκπροσώπων του τύπου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Αναφορικά με την άδεια εισόδου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενημερώνουμε ότι: Οι αιτήσεις των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που επιθυμούν να επισκεφθούν τα σχολεία, θα υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα). Κατόπιν εισήγησης των Διευθύνσεων Σπουδών, το Υπουργείο Παιδείας θα χορηγεί ή όχι την σχετική άδεια, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, καθώς και η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Τέλος, παρακαλούμε οι αιτήσεις να υποβάλλονται εγκαίρως στις Διευθύνσεις Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας,ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να εξετάσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα την ουσία του αιτήματος.

4. Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς έχει δεχθεί ήδη τις επισκέψεις του πρέσβη της Γερμανίας κ. Πέτερ Σοφ, του Μορφωτικού Ακολούθου κ. Βολφγκανγκ Ρεχενχόφερ, των δύο βουλευτών της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας κ.κ. Ι. Καρς και Κ. Σνάιντερ με τους συνεργάτες τους, καθώς και τον κ. Δημήτριο Ράλλη, πρέσβη επί τιμή, ο οποίος ανέλαβε με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά καθήκοντα συντονιστή για ειδικά θέματα προώθησης των Ελληνογερμανικών σχέσεων. Στις συναντήσεις αυτές, που έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εκφράστηκε η έντονη ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης όπως αυτή έχει στο παρελθόν εξαγγελθεί στις επαφές κρατικών αξιωματούχων των δύο πλευρών. Ειδικότερα στον τομέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίστηκε να ενισχυθεί η πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία των δύο πλευρών με την άμεση ίδρυση του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας, σύμφωνα και με την από Σεπτεμβρίου του 2014 κοινή δήλωση πρόθεσης των Προέδρων της Δημοκρατίας και των δύο χωρών κ.κ. Γκάουκ και Παπούλια. Το Γραφείο αυτό, με έδρα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της γνωριμίας και αλληλοκατανόησης των νέων των δύο χωρών με συγκεκριμένες δραστηριότητες στα επίπεδα της εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ερευνητικών ανταλλαγών κ.λ.π. Το Γραφείο Νεολαίας θα αποτελέσει έναν πολύ σοβαρό πυλώνα για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο λαών και θα γεφυρώσει τις όποιες διαφορές προκλήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

5. Υπ. Παιδείας: “όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης “.
Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη. Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00). Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης. Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση: ww.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=679:20- 2015&catid=91:solar-eclipse-2015&Itemid=428=el, ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο. Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.

6. Τα τελευταία Νέα από το υπ. Παιδείας.

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, στο 2Ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό “BULLYING” στην εκπαίδευση και τους τρόπους αντιμετώπι Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς υποδέχεται τους μαθητές του 65ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού, Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην Γκράβα, την Παρασκευή 20-3-2015, με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού Για πρώτη φορά στα χρονικά το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων άνοιξε την πύλη του στους νεαρούς διαδηλωτές ύστερα από απόφαση του Υπουργού Αριστείδη Μπαλτά Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 16 Μαρτίου 2015 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου